Den här tårtbottnen är perfekt bas till i princip alla tårtor med ljusa bottnar. För att få till den där riktigt fluffiga, lätta tårtbottnen, som dessutom är glutenfri, gäller det att vispa smeten ordentligt. När du tror att den är klar – vispa lite till. Du ska (nästan) kunna göra toppar med i smeten med elvispen.

Tycker du det är segt att sikta de torra ingredienserna? Gör det ändå!
– Jag håller med, ibland är det segt, men du slipper mjölklumpar och eftersom du vänder smeten mindre behålls fler av de stabila luftbubblorna, vilket gör smeten sådär luftig, saftig och lätt som vi vill ha den.

Ett medelstort ägg väger ca 55 g
Detta recept är gjort på fyra stycken ägg – alltså 220 g.

Ingredienser:
220 g ägg
170 g strösocker
60 g glutenfri mjölmix, t.ex. Leilas blå
80 g potatismjöl
5 g bakpulver
½ citron, rivet skal

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och fodra en rund form, ca 22-24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Sikta glutenfri mjölmix, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Knäck äggen i en kastrull, häll i strösocker och värm på till fingervarmt i en kastrull. Känn på blandningen mellan två fingrar, sockerkristallerna ska ha löst upp sig helt. Se upp med att värma för snabbt! Då koagulerar äggen och du får äggröra. Häll över blandningen i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Vispa tills du kan börja se små toppar i smeten.

Riv skalet av en halv citron och häll i äggsmeten.

Sikta i lite i taget av mjölblandningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Desto mer luft som är kvar i smeten – desto luftigare botten.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Gör ett stickprov – när stickan är torr är bottnen klar.

Ta ut ur ugnen och låt svalna innan den vändes upp. Lossa ur formen, t.ex. med en silikonslickepott, och dela med en vass kniv i tre delar. Om bottnen ska frysas in är det en bra idé att frysa in hela kakan, utan att dela. Dela i stället när du tagit ur den ur frysen, då är det lätt att dela utan att kakan riskerar att gå sönder.