Bakpulverkaka, hastkaka eller segmjuk kaka? Du vet den där kakan med mjuk mitten och lite sega, goda kanter? Här är den! Tips! Byt ut päronen mot äpplen eller annan stenfrukt.

Ingredienser

Botten
100 g smör
1 st ägg, mellanstort
180 g strösocker (2 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
15 g vaniljsocker (2 tsk)

Kanelpäron
3 g kanel, malen (1 tsk)
26 g strösocker (1 msk)
päron

Gör så här

  1. Ställ ugnen på 180 grader, över – och undervärme.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. När det blir “märken”, eller små toppar, efter vispen är blandningen klar.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner tillsammans med smöret i äggblandningen.
  5. Häll smeten i en smord form, ca. 24 cm i diameter.
  6. Klyfta och kärna päronen, blanda noga med socker och kanel och fördela i formen på en gång.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna helt.