Detta recept kom till när jag hade två aprikoser hemma som behövde ätas (eller bakas) upp. Jag hade redan chokladganache i kylen sedan innan, samt mördeg i frysen. Resultatet blev en frasig, söt och syrlig pirog med rik och lite bitter smak av len, mörk chokladganache. Pirogerna får en fin balans mellan sött, salt, surt och beskt!

Ingredienser

250 g mördeg, köpt eller hemmagjord glutenfri

60 g äggula (3 st)
120 g råsocker
60 g honung
150 g grädde
150 g mörk choklad, 55 %
100 g smör, normalsaltat

2 st mogna aprikoser, delade i små tärningar
Brunt farinsocker

2 st ägg, lätt vispade

Gör så här

Om du har frusen deg – låt den tina i rumstemperatur, tills den är mjuk och formbar.

Chokladganache
Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp råsocker, honung och grädde i en kastrull. Häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det tjocknar.

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll smeten över chokladen. Tillsätt smör och rör till en slät kräm. Låt svalna medan du förbereder pirogerna.

Aprikoser
Dela aprikoserna och hacka dem i små tärningar. Tänk på att de inte ska bli för stora när man tar en tugga!

Montering

Kavla ut degen och skär den i 8 stycken rektanglar, ca. 5 x 10 cm. Bred ut choklad i mitten av rektanglarna, spar en ca. 1-1 ½ cm mot kanterna.

Fördela några bitar aprikoser per rektangel och strö över rejält med brunt farinsocker över alla bitar.

Vik pirogerna på hälften, på långsidan, och knip ihop kanterna mot varandra. Se till att trycka rejält, så att inte all fyllning åker ut vid gräddning. Försegla kanterna genom att trycka med en gaffel längs kanten, längs de tre kanterna som du nyss tryckt samman.

Vispa ägg lätt med en gaffel och pensla hela pirogerna, speciellt på de hoptryckta kanterna. Ägget förseglar dem ytterligare. Grädda i mitten av ugnen, på 225 grader i ca. 10 min, eller tills pirogerna fått en fin gyllenbrun färg.

Låt svalna och hugg sedan in!