Söt, len och lite grynig på samma gång – och rejält smaksatt med saffran och hackad mandel. Detta godis är en vinnare året om!

Tips! Använd en digital termometer för att hålla koll på temperaturen. Man kan använda sig av kultestet, men lättast, och mest exakt, blir det med en termometer.

Ingredienser
1 krm vaniljpulver
360 g strösocker
190 g vispgrädde, laktosfri
180 g mjölk
50 g smör
45 g dl mörk sirap
90 g ljus sirap
1,5 g saffran, mald
Knappt 1 dl sötmandel

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, jag använde en form med måtten 23 cm x 23 cm
  2. Hacka mandeln grovt och ställ åt sidan.
  3. Ha i vaniljpulver, socker, grädde, mjölk, ljus och mörk sirap samt smör och värm på låg värme tills smöret har smält. Rör om då och då – kom ihåg att använda värmetåliga redskap! Jag använde en slickepott av silikon.
  4. Sätt på högsta styrkan på spisplattan tills du ser att du börjar bli bubblor i smeten. Sätt då ner till låg, eller medelvärme beroende på din spis, att fortsätta koka. Här är det viktigt att fudgen får koka ordentligt, det tar ca 40 min. Låt massan koka till den har en temperatur på 117 – 120 grader. Desto mer fudgen får koka, desto fastare blir den. Jag gillar när min fudge är kokad till 120 grader.
  5. Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner lite.
  6. Ha i saffran i fudgesmeten och rör ut ordentligt så att det inte blir klumpar. Tillsätt ca hälften av mandeln i smeten och rör om helt.
  7. Rör om tills massan tjocknar och temperaturen sjunkit till ca 55-60 grader. När massan inte längre är glansig, utan blivit mer matt, så är den klar.
  8. Häll fudgen i formen och fördela resten av mandeln över hela smeten. Låt stelna i rumstemperatur någon timme, sedan i kylen i ca 4 timmar. Skär fudgen i fina bitar och förvara i kylskåp.