Att få fram de kokostoppar som min svärfar mindes från sin mor, sådär härligt sega, var en utmaning – men dessa kommer riktigt nära. Här i en variant med saffran!
Ingredienser
50 g smör
0,5 g saffran
110 g ägg
85 g strösocker
200 g riven kokos
5 g vaniljsocker
apelsinzest eller apelsinolja (för livsmedelsanvändning, finns att köpa i hobbybutiker)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och blanda ihop så att all saffran löser sig.
- Rör ihop ägg och strösocker i en skål och tillsätt kokosflingor, vaniljsocker och det smälta smöret. Smaka av med apelsinzest eller apelsinolja. Rör ihop till en smet och låt stå i ca 30 minuter så att kokosflingorna drar åt sig vätska och sväller lite.
- Klicka ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper och forma till toppar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, men håll koll på ugnen – desto större toppar du gör desto längre tid i ugnen. Jag gör mina toppar ganska små. När de är klara ska de precis kunna släppa bottnen helt från bakplåtspappret, utan att fastna.
- När topparna är klara, slå av ugnen och låt svalna med ugnsluckan på glänt, i eftervärme. Förvara tort i väl tillsluten kakburk.