Att få fram de kokostoppar som min svärfar mindes från sin mor, sådär härligt sega, var en utmaning – men dessa kommer riktigt nära. Här i en variant med saffran!

Ingredienser

50 g smör
0,5 g saffran
110 g ägg
85 g strösocker
200 g riven kokos
5 g vaniljsocker
apelsinzest eller apelsinolja (för livsmedelsanvändning, finns att köpa i hobbybutiker)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och blanda ihop så att all saffran löser sig.
  3. Rör ihop ägg och strösocker i en skål och tillsätt kokosflingor, vaniljsocker och det smälta smöret. Smaka av med apelsinzest eller apelsinolja. Rör ihop till en smet och låt stå i ca 30 minuter så att kokosflingorna drar åt sig vätska och sväller lite.
  4. Klicka ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper och forma till toppar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, men håll koll på ugnen – desto större toppar du gör desto längre tid i ugnen. Jag gör mina toppar ganska små. När de är klara ska de precis kunna släppa bottnen helt från bakplåtspappret, utan att fastna.
  5. När topparna är klara, slå av ugnen och låt svalna med ugnsluckan på glänt, i eftervärme. Förvara tort i väl tillsluten kakburk.