Innan jag blev glutenintolerant så var ett av mina favoritbröd ett kalljäst rågbröd. Jag saknade ett bröd som är lätt att blanda ihop och som bara är att stoppa in i ugnen på morgonen – så jag testade att göra en motsvarighet på teff – och bovetemjöl. Resultatet blev ett bröd med råg-karaktär, högt näringsinnehåll, lågt GI och lite tuggmotstånd!

Ingredienser
7 g torrjäst för matbröd
738 g kallt vatten
24 g salt
60 g olivolja
30 g linfrön
45 g havregryn
340 g teffmjöl
80 g bovetemjöl
480 g glutenfri mjölmix, ljus

Garnering
Rostade solrosfrön
Sesamfrön

Gör så här
På kvällen: Blanda torrjästen med 120 g ljus, glutenfri mjölmix och låt stå i 10 minuter. Tillsätt alla ingredienser och blanda till en smidig, lös deg. Fördela smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, garnera med solrosfrön och sesamfrön och låt stå i kylskåpet över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 200 grader. Skåra försiktigt brödet med en vass kniv, så att du får ca. 20 st rutor. Grädda mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter, beroende på din ugn. Låt svalna helt och bryt sedan i bitar.


Notera: Eftersom det är ett glutenfritt bröd är det viktigt att inte skära upp brödet på en gång, då ett glutenfritt bröd gräddas även när det kommit ut ur ugnen, ändå tills det svalnat. På detta sätt undviker man att få ett degig och ogräddat innanmäte.