Luftiga, saftiga lussebullar med en fyllning på hemgjord mandelmassa – ljuvligt gott och det bästa av allt är att ingen kan gissa att de är glutenfria!

Ingredienser:

Saffransdeg
50 g jäst, färsk
500 g mjölk, rumsvarm
20 g fiberhusk
200 g smör, rumsvarmt
140 g vit sirap
45 g strösocker
1 st ägg, medelstort
1 g salt
1 g saffran, mald
750 g ljus mjölmix, Leilas

Fyllning
250 g mandelmassa av fin kvalitet, helst hemgjord
25 g strösocker
3 g vaniljsocker
120 g smör, rumsvarmt

Pensling
1 st ägg, medelstort
15 g vatten
1 g salt
Pärlsocker

Sockerlag
200 g vatten
90 g strösocker

Gör så här:

Fyllning
Blanda alla ingredienser i en bunke (se till att smöret är rumsvarmt så är det lättare att få en len blandning) och ställ åt sidan.

Pensling
Rör ihop ägg, vatten och salt innan bullarna ska in i ugnen i en liten skål.

Sockerlag
Rör ihop vatten och strösocker i en liten skål, tills sockret löst upp sig helt i vattnet.

Saffransdeg
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör med en visp tills den löst sig helt.

Ha i fiberhusk, lite i taget, och rör noga om så att det inte blir några klumpar.

Tillsätt smör, sirap, strösocker, ägg salt, saffran och hälften av mjölmixen. Arbeta degen jämn, men kladdig, med degkrokar på en handvisp. Det brukar ta ca 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget. Degen ska släppa från kanterna men ändå vara kladdig och fuktig – var försiktig med mjölet, är degen torr blir bullarna torra.

Kavla ut degen jämt, bred på fyllningen och forma till valfri form. Lägg bullarna på ugnsplåtar, antingen i bullformar eller på bakplåtspapper.

Låt jäsa i ca 3 timmar. Efter ca 2 timmar, sätt ugnen på 225 grader, över – och undervärme och låt den bli helt varm innan bullarna sätts in.

Pensla bullarna med äggblandningen och strö pärlsocker över.

Grädda i mitten av ugnen i ca. 7 – 10 min, beroende på din ugn.

Pensla bullarna med sockerlagen direkt efter att du tagit ut dem från ugnen.

Låt bullarna svalna och njut!