Letsbake

Din guide till glutenfri bakning!

Glutenfria mjölsorter

Det finns en mängd olika mjölsorter som inte är glutenfria – och det finns även en mängd mjölsorter som faktiskt är glutenfria.

Även om man väljer att äta glutenfritt på grund av egen vilja, eller celiaki, kan det det vara väldigt förvirrande med alla nya mjölsorter. När man bakar med glutenfria mjölsorter så kommer man att märka att egenskaperna skiljer dem åt från de mjölsorter som innehåller gluten. Degen är normalt lösare och jäser inte lika mycket som en deg som innehåller gluten. Detta ger en annan konsistens och för att få en glutenfri deg att likna en med gluten i, kan man tillsätta olika konsistensgivare. Läs mer nedan.

De mjölsorter som innehåller gluten är vete, råg, korn och alla produkter baserat på dessa sädesslag. Har man diagnosen celiaki ska man även se till att det står ”glutenfri havre” på havreprodukter för att vara säker på att de inte har spår av gluten i förpackningarna. Detta då de ibland kan tillverkas på samma tillverkningsband som vete, råg – och kornprodukter. Nedan hittar du tips och beskrivning för olika glutenfria mjölsorter.

Amarant

Amarant är en ört vars frö man gör mjöl och flingor av. Amarant har hög proteinhalt, lågt GI-värde och en ganska stark nötaktig smak.