Rabarber är ju en av de godaste primörerna just nu, så har du rabarber hemma – se till att skörda nu! De är redo att ätas från och med att syrenerna slagit ut.

Denna mjuka rabarberkaka har ett mjukt innanmäte och en krispig yta. De mjuka, mörka nyanserna av muscovadosocker och rårösocker tillsammans med de syrliga rabarberna samt citrongrädde blir en härlig kombination!

Rabarberkaka

100 g rårörsocker
80 g ljust muscovadosocker
90 g strösocker
110 g ägg (2 st)
100 g smör, smält
90 g rismjöl
120 g potatismjöl

2 st rabarberstänger
Malen kardemumma
Pärlsocker

Citrongrädde

500 g vispgrädde
Lemoncurd
Vaniljpasta/vaniljpulver

Gör så här

Rabarberkaka
Sätt ugnen på 180 grader.

Sätt ett bakplåtspapper i springform, 23 cm i diameter.

Skär rabarberstängerna i slantar på diagonalen, spar skalet! Kasta dock bladet då detta är giftigt att äta, pga. hög halt oxalsyra.

Väg och smält smöret. Sätt åt sidan.

Vispa ägg och alla sockerarter i ca. 10 minuter. Börja på låg hastighet och öka successivt till högsta hastigheten. Det ger mer stabila luftbubblor i smeten. Det ska bli så ljust och pösigt det går. Rårörsockret gör att smeten blir lite tyngre, samt det och muscovadosocker färgar smeten ljusbrun – jämfört med en smet på bara ägg och strösocker.

Vänd ner mjölsorterna samt det smälta smöret till äggblandningen, till en slät smet. Häll i formen och lägg i rabarberbitarna i ett fint mönster. Pudra lätt över malen kardemumma. Toppa med pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i ca. 40-45 minuter. Känn med en sticka – när stickan är torr är kakan klar.

Citrongrädde
Häll upp grädde i en bunke. Smaka av med vaniljpasta/vaniljpulver och lemoncurd. Vispa några minuter på låg hastighet och öka sedan till högsta hastigheten successivt. Det gör att luftbubblorna i grädden blir mer stabila och håller sig längre.

TIPS!
Vill man ha en ljusare kaka kan man enkelt byta ut muscovadosocker och rårörsocker rakt av till strösocker. Ta då 270 g (3 dl) strösocker allt som allt.