Denna mördeg är går att kavla finfint – fastnar inte i bakbordet och går att flytta till plåten utan att de går sönder på vägen! Den ljusa mördegen använder jag till bl.a. småkakor och pajer medan jag använder chokladmördegen till både småkakor, pajer samt även till min favoritglass – glutenfria Sandwich. Så mumsigt!

Ingredienser:

Ljus mördeg
90 g strösocker
100 g majsmjöl
87 g potatismjöl
1 msk pofiber
5 g vaniljsocker
5 g bakpulver
100 g kylskåpskallt smör
1 st äggvita

Chokladmördeg
Mördeg
90 g strösocker
100 g majsmjöl
75 g potatismjöl
1 msk pofiber
5 g vaniljsocker
12 g kakao
5 g bakpulver
100 g kylskåpskallt smör
1 st äggvita

Gör så här:

Blanda socker, majsmjöl, potatismjöl, pofiber, vaniljsocker, bakpulver (samt kakao om du gör chokladmördeg) och smör till en smulig massa (jag använder alltid matberedaren, men det går naturligtvis att blanda för hand också). Tillsätt äggvitan och arbeta snabbt ihop till en deg i matberedaren eller för hand. Lägg degen i kylen ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut mördegen till ca 0,5 cm tjock och ta ut i valfri form. Lägg på plåtar och grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter. Låt svalna helt!