Här kommer det absolut bästa receptet på chokladfudge! Söt choklad, som smälter i munnen – det kan inte bli bättre!
Tips! Använd en digital termometer för att hålla koll på temperaturen. Man kan använda sig av kultestet, men lättast, och mest exakt, blir det med en termometer.

Ingredienser
1 st vaniljstång
360 g strösocker
190 g vispgrädde, laktosfri
180 g mjölk
50 g smör
45 g dl mörk sirap
90 g ljus sirap
5 g vaniljsocker
35 g kakao

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, jag använde en form med måtten 23 cm x 23 cm
  2. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i hela vaniljstången, för att få ut så mycket vaniljsmak som möjligt.
  3. Tillsätt socker, grädde, mjölk, ljus och mörk sirap samt smör och värm på låg värme tills smöret har smält. Rör om dåd och då – kom ihåg att använde värmetåliga redskap! Jag använde en slickepott av silikon.
  4. Ta upp vaniljstången när smöret är helt smält.
  5.  Sätt på högsta styrkan på spisplattan tills du ser att du börjar bli bubblor i smeten. Sätt då ner till låg, eller medelvärme beroende på din spis, att fortsätta koka. Här är det viktigt att fudgen får koka ordentligt, det tar ca 40 min. Låt massan koka till den har en temperatur på 117 – 120 grader. Desto mer fudgen får koka, desto fastare blir den. Jag gillar när min fudge är kokad till 120 grader.
  6. Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner lite.
  7. Ha i kakao och vaniljsocker i fudgesmeten.
  8. Rör om tills massan tjocknar och temperaturen sjunkit till ca 55-60 grader. När massan inte längre är glansig, utan blivit mer matt, så är den klar.
  9. Häll fudgen i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar.

Trevlig fikastund!