Den här tårtbotten är perfekt till alla ljusa tårtor! Den är underbart lätt, och ändå saftig. Den blir så pass hög att den fungerar bra att dela till tre stycken bottnar. Tricket är att vispa ägg och socker längre, än när du tror att det är klart!

Ingredienser

220 g ägg (4 st)
170 g strösocker
60 g glutenfritt mjöl, Finax röda
80 g potatismjöl
5 g bakpulver
0,5 citronskal, rivet

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund springform, cirka 23 cm i diameter.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.

Värm ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull – var noga med att inte ägget sätter sig! (Är du osäker så går det ändå att rädda äggblandningen genom att sila den i bunken.) Häll över blandningen i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Här är det momentet som tar längst tid, du ska vispa i minst ca. 10 minuter! Börja på medelnivå i 3-4 minuter och öka sedan hastigheten till max. Blanda i raspet från en citron.

Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov.

Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.

Share this Post