De här chokladbottnarna brukar jag alltid göra när jag vill ha en saftig chokladtårta! De får en rik chokladsmak med en liten hint av kaffe. Gillar man inte kaffetonen kan man byta ut det mot varmt vatten.

Ingredienser:

330 g vetemjöl
450 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g bakpulver
15 g vaniljsocker
10 g salt
300 g mjölk, rumstempererad
165 g ägg, rumstempererade
180 g vegetabilisk olja
350 g varmt kaffe

Gör så här:

Sätt ugnen på 155 grader.

Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Använder du springformar kan du bara spänna fast ditt bakplåtspapper, annars klipper du ut rundlar och lägger i.

Skål 1: Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Skål 2: Blanda samman mjölk, ägg, olja

Rör ihop mjölkblandingen med de torra ingredienserna och häll till sist i varmt kaffe, eller varmt vatten. Blanda till en slät, rinnig smet.

Sätt in i ugnen i cirka 25-30 minuter, beroende på din ugn.
Över – och undervärme: sätt in bottnarna i mitten av ugnen.
Varmluftsugn: Sänk du temperaturen något, jämfört med en ugn med över och undervärme.

Ta ut och låt svalna helt. Jämna till bottnarna så de blir raka, innan du använder dem i en tårta, med en brödkniv när de svalna helt.

Om du inte ska använda bottnarna på en gång, frys in dem när de svalnat så blir dem som nybakade när du tinar upp dem.

TIPS! Släng inte det som blir över när du jämnat till bottnarna – de är perfekta att använda till att göra dammsugare, eller något annat gott!

Share this Post