Överlägset bästa glutenfria brödet

Det finns en uppsjö av recept att få tag på, allt från rätter från olika kulturer till sött, salt, surt, beskt och umami. Men jag lovar er att detta bröd är överlägset bäst när det kommer till glutenfria bröd att ha på buffé, midsommar, fest, födelsedagskalas… – you name it!

Det är sanslöst gott! Jag älskar kombinationen av oljan från soltorkade tomater, ost, timjan och salt… ett riktigt kanonbröd! Att det är lätt att göra är ju också en fördel, speciellt om man är en småbarnsmor till två stycken små, söta söner, som jag är!

Ingredienser

100 g smakrik ost, finriven
400 g vatten
14 g torrjäst för matbröd
15 g fiberhusk
6 g salt
600 g glutenfri ljus mjölmix, Finax röda
52 g olja, från soltorkade tomater i olja

Pensling:
Matolja
Torkad timjan
Havssalt
Vitlökspulver

(Klicka här för konverteringstabell)

Gör så här

Blanda fiberhusk med salt samt 100 g vatten (1 dl) och rör runt detta ordentligt för att få ut alla klumpar.

Blanda 60 g mjöl (1 dl) med 50 g torrjäst, rör runt så att jästen fördelas jämt. Låt stå i 10 minuter.

Riv osten fint och lägg i bunken med mjölblandningen, tillsammans med resten av mjölet, olja samt blandningen med fiberhusk. Använd en elvisp med degkrokar och blanda allt till en fin och smidig deg.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca. 30 minuter. Degen reser sig till ca. 2/3.

Förbered 2-3 ugnsplåtar med bakplåtspapper, beroende på vilken form du väljer att baka ut bröden till.

Runda bröd: väg upp 60 g deg och forma till bollar.

Brödpinnar: Forma avlånga, tunna ”pinnar” direkt på bakplåtspappret på plåten.

Häll upp matolja i en liten skål och pensla bröden. Fördela timjan, havssalt och vitlökspulver i lagom mängd över bröden.

Sätt in ugnen på 225 grader, i ca. 10-12 minuter beroende på vilken form du valt.

Tips! Häll upp en skål vatten och doppa fingrarna i innan du hanterar degen, det gör den smidigare att forma och mindre kladdig.