Mazarinkaka med citron och syrenglasyr i långpanna

Denna kaka är lättare att göra än vad man kan tro. Gör en bra förberedelse genom att riva mandelmassa, köpt av hög kvalité eller hemmagjord, samt mal bittermandlarna innan du börjar med äggblandningen. Då går det snabbt och smidigt!

Syrenglasyren är en oväntad tvist på den klassiska kakan – den har en blommig – och citrusaktig smak. Har du inte syrensirap hemma kan du lätt byta ut vätskan mot citronsaft (för citronglasyr) eller vatten (för neutral smak).

Ingredienser

Kaka
3 st små ägg (ca 150 g)
332 g strösocker (3 2/3 dl)
125 g mandelmassa
1 st citron, rivet skal
32 g citronsaft (2 msk)
2 st bittermandlar, malda
10 g bakpulver (2 tsk)
6 g vaniljsocker (2 tsk)
300 g glutenfri mjölmix, Finax röda
200 g mjölk (2 dl)
200 g smör, smält

Glasyr
180 g florsocker (3 dl)
60 g syrensirap (4 msk)

Gör så här

Kaka: Sätt ugnen på 180 grader och förbered en långpanna genom att lägga bakplåtspapper på dess botten.

Smält smöret försiktigt i en kastrull. Låt svalna.

Riv mandelmassan fint och ställ åt sidan.

Mal bittermandeln. Blanda de torra ingredienserna samt de malda bittermandlarna i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ägg och strösocker i ca. 10 minuter i en bunke. Börja vispa på medelhastighet och öka till maxhastighet efter 2-3 minuter. Detta bygger upp hållbara luftbubblor och gör kakan luftig.

Blanda ner riven mandelmassa, citronskal samt citronsaft i äggsmeten.

Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med mjölk och smält smör. Blanda allt till en slät smet. Se till att mandelmassan är riktigt uppblandad samt att det inte finns några mjölklumpar.

Häll smeten i långpannan med bakplåtspapper. Grädda kakan längst ner i ugnen i 15 minuter. Låt den kallna i formen.

Glasyr: Mät upp florsocker i en skål och tillsätt syrensirap/citronsaft/vatten till en lagom rinnig glasyr. Gör fina mönster genom att med en sked försiktigt droppa/hälla glasyren över kakan. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.