Har du också fått en stor bärskörd i år? Se till att ta vara på det du har i din trädgård! Detta recept gäller röda vinbär, men de kan lätt bytas ut mot de bär du har i just din trädgård.

Släng inte de avrunna bären efteråt! Ta reda på dem genom att lägga dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka upp tills sockerkristallerna har smält. Förvara sedan sylten i steriliserade glasburkar.

Ingredienser

1 l röda vinbär
1 ½ dl vatten
3 dl strösocker

Gör så här

Koka upp bär och vatten tillsammans i en kastrull, i 10 minuter. Häll därefter blandningen i en finmaskig sil, över en bunke, och låt självrinna i minst 30 minuter.

Häll vätskan i en ny kastrull och låt koka upp. Sänk sedan värmen och koka på låg värme i 5 minuter.

Tillsätt sockret och koka på svag värme i ca. 15 minuter.

Skumma väl under tiden, desto mer du skummar, desto klarare blir din gelé. Gör geléprov – lägg lite av vätskan på en sval tallrik, låt kallna och dra ett streck med en sked genom. Om kanterna stannar är gelén klar – om inte, koka en stund till och gör om provet.

Häll upp gelén i steriliserade glasburkar och förslut medan den fortfarande är varm. På så sätt kommer inga bakterier in, och gelén håller längre.

Share this Post