Som laktos – och glutenintolerant får man ofta ”finna” sig i att allt utbud inte passar en – eller så gör man sina ingredienser från grunden själv, i stället.

Att göra karamelliserad mjölk är egentligen inte alls svårt. Ddet rävs bara att du sätter igång blandningen på spisen och kollar till den då och då, de närmsta två timmarna!

Använd denna karamelliserade mjölk i bakverk, desserter glass eller något annat sött!

Ingredienser

250 g laktosfri mjölk, 1,5 %
250 g laktosfri vispgrädde, 35 %
225 g strösocker
2,5 g bikarbonat
Havssalt

Gör så här

Häll upp mjölk och grädde i en stor kastrull och låt koka upp. Dra bort kastrullen från spisplattan och tillsätt strösockr och bikarbonat. Rör om under uppvärmning tills sockerkristallerna har smält.

Sänk värmen till låg värme och låt sjuda ihop.

Låt sjuda i 2-3 timmar under tiden som du rör om då och då, beroende på den smak och konsistens du vill ha. För sötare kolasås, tillsätt mer socker och låt sockerkristallerna smälta helt. Desto längre man kokar såsen, desto tjockare blir den i konsistensen. Smaka av med havssalt.

Häll den karamelliserade mjölken i en rymlig, lufttät glasburk och låt vila i kylen i ett dygn så att den tjocknar.

Share this Post