Detta bröd är fullspäckat med nyttigheter som havrekärnor, solrosfrön, blårbär och tranbär!

Havre innehåller både B- och E-vitamin, samt är rikt på kolhydrather vilket ger massor av energi. Dessutom bidrar havrets betaglukaner till att blodsockret håller sig lägre under längre tid efter din måltid.

Durramjöl, gjort på durrakorn i växtfamiljen gräs, är väldigt rikt på antioxidanter. Man kan jämföra med broccoli, där durra har ORAC-värdet 240 000 – vilket är 104 gånger rikare på antioxidanter än broccoli.

Solroskärnor är rika på vitaminer och mineraler, då speciellt B-vitaminer och E-vitamin samt även magnesium och järn. De har dessutom högt innehåll av fett och proteiner.

Blåbär är som känt en av våra starkaste antioxidanter i den nordiska naturen, vilket skyddar våra celler och är bra för våra ögon. De förbättrar även kroppens blodflöde och därmed syresättningen till hjärnan. Blåbär är också rikt på både C-vitaminer och kostfiber. Ett superbär helt enkelt!

Tranbär är även det rikt på antioxidanter, men också C-vitamin, folsyra, järn och zink. Dessutom bidrar polyfenoler till att sänka blodtryck, blodsocker och kroppens inflammationsnivåer.


Ingredienser:

2 dl havrekärnor
1 dl havregryn
2½ dl durramjöl
1½ dl rismjöl
1½ dl potatismjöl
2 dl solrosfrön, rostade
2 tsk salt
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
4½ msk blåbärspulver (finns att köpa i många ICA-butiker, oftast tillsammans med bakingredienserna)
4½ dl A-fil
2 dl ljus sirap
1 dl blåbär, torkade
2 dl tranbär, torkade
Det går även att använda färska eller frysta bär, men brödets hållbarhet blir längre när de är torkade.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, över – och undervärme. Lägg ett bakplåtspappers i en brödform som rymmer 1½ L.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om så att det är jämnt fördelat i skålen.

Blanda sirap och A-fil i en annan bunke, så att allt är jämnt födelat och gått ihop ordentligt.

Tillsätt filblandningen till de torra varorna och tillsätt tillsist bären. Rör om ordentligt och häll i blandningen i formen. Strö lite durramjöl över innan du sätter in brödet i mitten av ugnen, i ca 1 timme.

Låt brödet svalna i formen i någon minut, stjälp sedan upp brödet och låt svalna helt under bakduk.

TIPS! Lägg ett ark aluminiumfolie över brödet mot hälften av tiden, så blir inte ytan bränd eller alltför mörk.

Share this Post