Jag använde ett recept på strasskakor som grund, helt enkelt för att jag älskar de kakorna!

Ingredienser:

Kakdeg:

240 g glutenfri mjölmix, Leilas blå
75 g potatismjöl
60 g florsocker
10 g vaniljsocker
200 g smör

Jordgubbssylt:

500 g jordgubar, frysta (eller andra bär!)
syltsocker

Gör så här:

Jordgubbssylt:

Det enda receptet jag någonsin gör sylt efter är mammas och mormors variant. Det blir perfekt varje gång.
Lägg jordgubbarna i en kastrull och häll i lite syltsocker. Värm jordgubbar och socker på låg värme och rör om under tiden. När jordgubbarna vätskar sig – häll i lite mer syltsocker i omgångar. Smaka av tills du har en lagom söt sylt efter ditt tycke. Desto mer syltsocker du tillsätter – desto fastare sylt.

Låt koka samman på låg värme i 5-10 min. Ställ åt sidan att svalna helt.

Kakdeg:

Dela smöret i små kuber, låt ligga framme i rumstemperatur i en skål så att de blir mjuka och lätta att jobba med.

Mät upp resten av ingredienserna i en skål och arbeta in smöret i mjöl – och sockerblandningen. Om degen känns lös kan du lägga in den i kylskåpet en stund.

Fördela ut formar för småkakor på 2 st ugnsplåtar. Rulla fina, jämna kulor av degen och gör ett hål i mitten. Lägg dem i formarna. Fördela en klick sylt i groparna, med en tesked, i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen på ca 175 grader, i ca 10 min tills de fått en svag ljusgul färg. Var noga med att inte bräna kakorna!

Låt svalna och njut!

Share this Post