Glutenfri, saftig morotstårta

Den här morotstårtan är så försvinnande god att jag fick skynda mig att ta en bild innan den var helt borta från tårtfatet!

Celiaki eller inte – alla älskar den här morotstårtan! Saftiga bottnar med morötter, frosting smaksatt med lime samt dekorerad med sommargoda jordgubbar… Här behövs inga alternativ på kakbordet – det här är den enda tårtan du behöver göra!

Ingredienser

340 g morötter, finrivna
300 g glutenfri mjölmix, ljus
5 g bikarbonat
4 g salt
220 g ägg
200 g strösocker
260 g matolja, neutral
Malen kanel
Malen muskotnöt

Frosting

200 g normalsaltat smör, rumsvarmt
400 g phiadelphia, laktosfri
210 g florsocker
12 g vaniljsocker
Limecurd

Garnering

Jordgubbar
Lime, färsk

Gör så här

Tårtbotten
Sätt ugnen på 180 grader, över – och undervärme. Förbered en långpanna, ca. 39 cm x 34 cm, med bakplåtspapper.

Ta fram tre stycken bunkar
– Skala och riv morötterna fint i en bunke. Väg dem i finriven form!
– Väg de torra ingredienserna i en bunke.
– Väg och vispa ägg och socker, i en stor bunke, i ca. 5-10 minuter. Det ska bli
riktigt fluffigt och vitt när de är klart.

Blanda i de torra ingredienserna ägg – och sockerblandningen, sedan oljan och ha i morötterna sist.

Fördela smeten jämnt i långpannan, grädda i ca. 25-30 minuter. Låt svalna helt i formen. Dela sedan kakan på mitten, från långsidan sett.

Frosting
Vispa med elvisp ihop smör och färskost till en vit och fluffig blandning. Tillsätt vaniljsocker och sedan florsocker i omgångar. Smaksätt med limecurd och vispa tills krämen är helt slät. Krämen ska bara smaka en hint av söt lime. Sätt in i kylen tills tårtbottnen är helt kall.

Montering
Lägg en tårtbotten på ett avlångt tårtfat, ha upp drygt hälften av frostingen.
Lägg på den andra tårtbottnen och fördela den övriga frostingen ovanpå.

Garnering
Dela några jordgubbar på hälften och lägg ut dem runt kanten på tårtan.
Dela några jordgubbar i små bitar och strössla ut dem i mitten.
Riv limeskal ovanpå med ett rivjärn eller zestjärn.


Tips!
Ibland räcker inte tiden till, till vardagen och tårtbak – frys in bottnarna och tina i rumstemperatur i ca. 6 timmar innan montering.

Var noga med att smöret är rumsvarmt när du börjar vispa din frosting. Om smöret är för kallt kan blandningen ha svårt att gå ihop och smöret inte smälta ihop med de övriga ingredienserna. Då bildas små smörklumpar, och frostingen ska bli helt silkeslent när den är klar!