Glutenfri guldkaka – sockerkaka på äggulor

Har du också fått äggulor över, efter du bakat exempelvis maränger? Släng inte äggulorna! Det finns en hel del bakverk och såser att göra på äggulor, bland annat guldkaka. Det är en sockerkaka på äggulor som blir extra saftig jämfört vanlig sockerkaka!

Ingredienser

5 st äggulor
180 g strösocker
75 g smör, brynt
180 g mjöl, ljus GF-mix
100 g mjölk
1 st citron, saft + 6 g citronsaft
10 g bakpulver
5 g bikarbonat

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform och ställ åt sidan.

Bryn smöret sakta i en kastrull och ställ åt sidan.

Rör äggulor och socker häftigt, till det blir vitt och pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda tills du har fått en helt slät smet. Häll smeen i den bröade formen.

Grädda i nedre delen av ugnen, i ca. 30 minuter beroende på din spis.

Vänd kakan upp och ner mot ett fat och låt formen vara kvar över. Täck med en bakduk så håller sig kakan saftig längre. Låt svalna något och häll ev. hallonglasyr över, eller den glasyrsmak du föredrar! (På bilden har jag dekorerat med hemgjord karamelliserad mjölk med havssalt.)