Vem sa att man inte kan få en glutenfri bröddeg fluffig och SÅ saftig?! Här behövs inget glutenfritt alternativ – alla kommer att äta av detta bröd!

Ingredienser:

130 g rena havregryn
50 gram färsk jäst
165 g rismjöl
225 g potatismjöl
12 g salt
40 g fiberhusk
2 st ägg
30 g olivolja
36 g honung
700 g vatten, fingervarmt

1 st ägg, uppvispat
Rena havregryn

Gör så här:

Skål 1: Mät upp havregrynen i en skål och mixa dem till ett mjöl med en stavimxer, eller i en mixer.

Skål 2: Smula jästen i en bunke.

Blanda de torra ingredienserna i den första skålen med havremjölet.

Skål 3: Vispa ihop ägg, olja och honug i en tredje skål med en handvisp.

Värm vatten i en kastrull tills fingervarmt och häll över jästen, blanda tills jästen löst upp sig helt. Häll över äggblandningen samt vänd ner de torra ingredienserna. Blanda ordentligt tills degen gått ihop helt och är klibbig.

Låt jäsa under bakduk i 30 – 60 min, beroende på inomhusvärmen i ditt kök. Sätt ugnen på 200 grader så länge.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, använda potatismjöl eller rismjöl. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bullar, om 100 g vardera. Rulla med lätta händer, så att luften stannar kvar i degen. Lägg frallorna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min.

Pensla med uppvispat ägg, strö över havregryn och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Låt bröden svalna under bakduk när du tagit ut dem ur ugnen. Passar utmärkt till frukost, mellanmål eller i picknickkorgen!

Share this Post