Jag tänker för det mesta på olika bakverk och nya smakidéer, och de kommer upp när som helst under dygnet. Denna idé fick jag under en utdragen nattning av vår äldsta son. Salt kolasås som är himmelskt god, och cheesecake som är en av mina favoritefterrätter – som dessutom är busenkel och snabb att göra. Varför inte kombinera dessa!

 

Grundrecept Cheesecake

 

Ingredienser

 

Cheesecake

3 st        ägg

2 dl        socker

3 dl        vispgrädde

2 tsk      vaniljsocker

10 st      digestivekex, glutenfria

200 g     philadelphiaost, laktosfri

 

Salt kolasås

2/3 dl    glykos

2 dl        strösocker

2 dl        vispgrädde, laktosfri

50 g       smör

flingsalt

 

Garnering

1 st        Daim (valfritt, Daim innehåller mjölk och skummjölkspulver)

 

Cheese cake

Ta fram 3 st skålar.

Skål 1 Vispa grädden och vaniljsockret.

Skål 2 Vispa sedan äggulorna tillsammans med vaniljsockret och rör sedan i osten.

Skål 3 Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda allt sedan alla i samma skål.

Smula kexen och sprid ut över formens botten. Slå över smeten och frys i minst 4 timmar.

 

Salt kolasås

Värm glykosen i en kastrull, tillsätt strösockret lite i taget och rör om tills allt har smält samman. Koka blandningen tills den har fått den där fina, ljusbruna kolafärgen. Blanda försiktigt i vispgrädden, lite i taget så att allt hinner blandas samman. Ta av kastrullen från värmen och ha i smöret. Rör ihop allt och smaka av med flingsalt. Ställ åt sidan för att svalna något. Ta ut cheese cake ur frysen och häll över den salta kolasåsen. Sätt in i frysen och låt stelna.

 

Garnering

Ta ut din cheese cake en stund innan servering, så går det lättare att skära bitar. Smula daimen och strö över hela kakan.

 

 

Share this Post